Przed podróżą do Bułgarii warto poznać niektóre zwyczaje panujące w tym kraju. Bałkany słyną z długiej tradycji i ciekawej kultury!

Zwyczaje i obyczaje panujące w Bułgarii

Bułgarzy są przyjaźnie nastawieni i bardzo gościnni, ale trzeba uważać, aby nie doszło do nieporozumień – kręcenie głową na boki oznacza „tak”, a potakiwanie „nie”, czyli odwrotnie niż w Polsce.

W dobrym tonie jest pozostawienie napiwku – zwykle 10% rachunku – gdyż pracownicy hoteli i kelnerzy żyją głównie z nich. Nie trzeba jednak zostawiać napiwku kierowcom taksówek.

Ponadto Bułgaria słynie z wódki – rakija to tutaj podstawa gościnności. Bułgarzy ją uwielbiają i bez wątpienia to najpopularniejszy alkohol na całych Bałkanach. Towarzyszy podczas obiadokolacji, ale trzeba się nią delektować. Każda rodzina przyrządza własną rakiję, mocniejszą od wersji sklepowych. Produkuje się ją przeważnie z winogron, śliwek czy gruszek. Jeśli zamiast hotelu, wybierzesz kwaterę prywatną, z całą pewnością zostaniesz poczęstowany własnej roboty trunkiem! Ugoszczą tym, co mają najlepszego.

Zresztą biesiadowanie to kolejny obyczaj mieszkańców Bułgarii – uwielbiają jadać wspólnie, w knajpkach z przyjaciółmi lub w domu z rodziną.

Celebrują posiłki – nawet w czasie przerwy obiadowej w pracy (około 13.00-15.00), choć głównie wieczorem. Siadają wtedy wspólnie, śpiewają, dzielą się opowieściami, jedzą bałkańskie specjały i piją rakiję lub wino. Jeśli zapraszają do stołu gości – także turystów – nie można im odmówić, gdyż będzie to odebrane jako wielki nietakt.