Bułgaria leży na tej samej wysokości geograficznej co środkowe Włochy oraz Langwedocja. Taka lokalizacja jednak zobowiązuje do wspaniałych win. Odpowiednie ukształtowanie terenu, bogactwo i różnorodność gleb, w pobliżu Morze Czarne, dwa klimaty – kontynentalny na północy i łagodny na południu.

Wina bułgarskie

Bułgaria słynie z długiej historii uprawy winorośli oraz tradycji winiarskich. Nie są to trunki popularne w Polsce, choć powoli sytuacja ta się zmienia. W wielu sklepach, m.in. internetowych, można je kupić bez problemu. Wysokiej jakości produkty stanowią naprawdę poważną konkurencję dla win z zachodniej Europy. Są co prawda mniej znane, ale zdecydowanie zasługują na uwagę.

Przed drugą wojną światową uprawa winorośli sięgała tutaj 200 tysięcy hektarów, ale później tę działalność zmonopolizowano. Głównym celem była produkcja jak największej liczby win, a jakość uznano za kwestię drugorzędną. Na szczęście te czasy już minęły, a uprawa winorośli i produkcja wina powróciły po latach na właściwe tory.

Zniesiono monopol rządu na przemysł winny, uruchomiono nawet programy wsparcia dla rolnictwa itd. Wielu ambitnych winiarzy, nie tylko z Bułgarii, rozpoczęło swoją przygodę z winem. W ten sposób powstały małe oraz średnie firmy zajmujące się produkcją dobrych win. Dzięki temu możemy cieszyć się dobrymi wyrobami, pamiętając, że wino to ważna część historii i kultury Bułgarii.
(Kkw/ Fot. Pixabay/Couleur)