Kuchnie świata słyną ze swej różnorodności i nikt nie będzie miał problemu, aby wymienić kilka z nich. Tajska, japońska, afrykańska, włoska, indyjska – to tylko kilka przykładów. A co z kuchnią Europy? Czy też jest tak zróżnicowana?

Kuchnie Europy – czego koniecznie trzeba spróbować?

Oczywiście mniej, ale też gołym okiem można dostrzec różnice między poszczególnymi jej odmianami. Wśród nas są zwolennicy m.in. prostej kuchni włoskiej czy wykwintnej francuskiej, ale także smaków właściwych dla Polski czy Austrii. Warto wiedzieć, czego koniecznie trzeba spróbować! Pamiętajmy jednak, że jedzenie najlepiej smakuje w wersji domowej, nie zaś masowej.

Kuchnia włoska. To jedna z najpopularniejszych odmian kuchni wśród Polaków. Spaghetti czy pizzy nikomu nie trzeba przedstawiać, ale warto skusić się też na ristto, pierożki ravioli, mule duszone w białym winie czy makaron z owocami morza. Na deser zaś… tiramisu albo słynne lody!
Kuchnia bułgarska. Czy może raczej w ogóle bałkańska? Sięga bowiem do naprawdę starych tradycji, ale za to smakuje wybornie. Jest bogata i różnorodna, polecamy np. jagnięcinę, zupę rybną, kołacz, a także… chleba. Tak, świeży chleb jada się tutaj niemal do wszystkiego!

Kuchnia portugalska. Składają się na nią proste, ale pożywne dania. Powszechnie spożywane są ryby i owoce morza, np. krewetki czy małże. Za narodową potrawę uchodzi zaś bacalhau, czyli suszony i solony dorsz. Ma tyle samo zwolenników, co i przeciwników ze względu na swój aromat. Podobno Portugalczycy wyróżniają aż 365 sposobów na przyrządzenie z niego dania i mogą jadać go nawet na śniadanie.
(Kkw/ Fot. Pixabay/heinanlan)